woensdag 19 februari 2014

Zeefdrukken

Zeefdrukken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je moet gewoon even weten wat je nodig hebt. Daarna kan je beginnen met experimenteren.

Je kan op alles zo'n beetje een zeefdruk maken. Je hebt dan wel de juiste verf nodig. En een plat oppervlak is handig, maar als je van een uitdaging houdt zal ik je niet tegenhouden. :D
Dus je kan op papier, stof, tegels, enz. enz. een zeefdruk aanbrengen.

Om te kunnen zeefdrukken heb je een zeefdrukraam nodig. Je kan zelf een houtenframe maken, maar als je niet zo'n held met een zaag bent, dan kan je ook een canvasdoek gebruiken. Die van de Action zijn goedkoop en voldoen prima.
Sloop het canvas van het raam. Verwijder ook de nietjes en niet het zeefdrukgaas (of low-budget horrengaas, fijne vitrage) aan het frame. Plak alles goed af met duct tape. En zoals je in de onderstaande filmpjes kan zien, moet je ook een deel van het gaas afpakken.


Horrengaas is overigens wel erg grof en dat kan je dan nog het beste in combinatie met dikke verf gebruiken. Zo loop je het minste risico dat het onder het sjabloon (de officiële term is overigens masker) loopt.

In het filmpje hierboven wordt een schoolbord als basis voor het frame gebruikt en fijne vitrage. Het is alleen wel beter om het frame af te plakken.

Wat hij als sjabloon gebruikt is mij niet helemaal duidelijk. Ik denk dat het een sjabloon gemaakt met plak plastic is. Als iemand weet wat de Nederlandse naam is dan hoor ik dat graag.



Heb je geen grote nietmachine die in hout kan nieten, dan kan je altijd nog een borduurraam gebruiken. En .... Modge pod. (Je kan Modge pod natuurlijk ook gebruiken als je geen borduurraam gebruikt.)
Het bovenstaande filmpje is in het Nederlands en waarschijnlijk de goedkoopste variant van het zeefdrukken. Als je de rakel nog vervangt voor je creditcard dan wordt het een echt goedkope hobby, want de kaart kan je na afloop niet meer gebruiken om mee te betalen. :D

 Je kan al heel simpel een sjabloon van papier maken. Print een afbeelding op papier. Knip deze uit en de rest zie je in het onderstaande filmpje.


Het kan ook iets ingewikkelder. In het onderstaande filmpje wordt een speciale pen gebruikt (silk screen liner) en silk sreen mask (da's dat oranje spul) om een sjabloon rechtstreeks op het gaas aan te brengen. Geen idee waar je dat kan kopen, maar in het bovenste filmpje worden drie lagen acrylverf gebruikt ... dus dat is ook een optie. Of Modge pod. Nu alleen nog zo'n pen vinden. ;)



Je kan ook een papje van bloem en water maken. Na minimaal een dag drogen kan je er een patroontje in krassen. (Alleen het gedroogde bloemspul weg krassen en niet het gaas!).

Je kan delen van je sjabloon met papier bedekken en andere kleuren gebruiken. Gebruik twee kleuren tegelijk en creëer zo weer een heel ander effect. Met andere woorden: leef je uit en experimenteer! :D

Wil je liever een cursus/workshop volgen, kies er eentje waar het (meeste) materiaal bij de prijs in zit. Het is namelijk nogal prijzig als je alles eerst moet aanschaffen en na de cursus niet meer kan of wilt gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten